8 februarie 2013

PRELUARE DE PE BLOGUL TIMISOAREI



“E altul care cântă mai bine…?”
 
            Pentru rezerviştii cu pensiile diminuate, perioada de după instaurarea noii guvernări, susţinută de o majoritate parlamentară aşa cum România nu a mai avut, reprezintă, din păcate , o mare deziluzie.
            Ţinând cont de acordurile de colaborare încheiate încă din perioada preelectorală cu USL, de implicarea directă şi sprijinul concret acordat în alegeri atât ca organizaţie (SCMD) cât şi ca persoane, de asigurările primite şi de faptul că impactul bugetar pentru corectarea nedreptăţii la care am fost supuşi este minim, ne-am fi aşteptat ca cele două obiective imediate ale noastre (revenirea pensiilor diminuate la cuantumul din decembrie 2010 şi abrogarea interzicerii cumulului pensie-salariu) să-şi găsescă o rapidă rezolvare. Nu a fost să fie ! De ce ? 
            Probabil (spun eu, dar nu ştiu cât e PROBABIL şi cât e SIGUR în această chestiune)  cauza o constituie tocmai existenţa acestei organizaţii, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, apariţie inedită şi controversată pe arena vieţii sociale şi politice din România, care pentru prima dată a coagulat un segment profesional distinct, ce nu a fost niciodată implicat în acţiuni revendicative. Deşi acum se aminteşte foarte puţin despre acţiunea de protest masivă  la nivel naţional din ianuarie 2011, la vremea ei aceasta a produs stupefacţie în societate şi temeri profunde asupra diriguitorilor de la nivel naţional. Să fie clar, o asemenea ofensivă în stradă şi pe canalele mass-media în ţara noastră nu se mai văzuse , cu atât mai mult cu cât aceasta era pornită de către militari în rezervă care, în mod natural, aveau fireşti conexiuni cu cei aflaţi (încă) sub Drapel. Prin urmare, guvernanţii momentului au făcut, pe faţă, pasul înapoi, dar în acelaşi timp, pe căi oculte, au luat măsuri pentru slăbirea influenţei SCMD. Şi au reuşit, iar cei care ne conduc acum se pare că au preluat aceeaşi atitudine de la înaintaşii lor          ( vorba nemuritorului Will : maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să moară!).
            Conştienţi de creşterea prestigiului SCMD în cazul rezolvării rapide a celor două ordonanţe de urgenţă solicitate ( legea pensiilor militare fiind un obiectiv mult mai complex, care trebuie bine şi pentru totdeauna făcut, deci în mod obiectiv nu poate fi grăbit), actualii guvernanţi fac tot posibilul prin luări de poziţie echivoce, uneori contradictorii, să amâne tranşarea situaţiei sub diferite pretexte.    Este normal ca înainte de elaborarea unei noi legi, să se facă o analiză pertinentă asupra situaţiei create de legislaţia în curs, este firesc să fie descoperiţi cei care au primit pensii pe criterii ilegale, dar ce legătură are aceasta cu repararea nedreptăţii făcute celor cărora pensiile le-au fost diminuate abuziv şi acum existenţa lor şi a familiilor lor a devenit tot mai precară de la lună la lună ?
            Păi are : orice săptămâmă de întărziere, orice zi chiar, produce confuzie , exasperare, nemulţumire printre cei care, afiliaţi sau nu, au avut încredere în SCMD ! Urmăriţi bloggurile celor care se „ocupă” de problemele militarilor în rezervă : majoritatea sunt rezervişti care, sub diferite pseudonime, fac praf orice acţiune a noastră, atacă orice inabilitate a conducerii sindicatului, răstălmăcesc orice acţiune de la centru sau din filiale, minimalizează fiecare luare de atitudine făcută de reprezentanţii SCMD în favoarea îndeplinirii obiectivelor propuse. Este chiar instructiv de urmărit aceste blogguri, tocmai pentru a vedea cât de mare este iritarea produsă de SCMD în rândurile celor care urmăresc slăbirea acestei organizaţii ! Sigur că da, este vorba de libertatea de exprimare, dar cu ce îi ajută această libertate pe cei care bazându-se pe un venit legal dobândit, stabilit prin contract cu statul român, acum nu-şi mai pot plăti datoriile la bancă, nu-şi mai pot susţine copii la studii şi nu-şi mai pot îngriji sănătatea ? Este comod să-i critici pe Dogaru şi Pricină că nu au fost mari comandanţi , dar unde sunt acei mari comandanţi cu o strălucită carieră militară, care acum ar fi trebuit să-i apere pe foştii lor subordonaţi de abuzurile la care au fost supuşi ? Cu ce ajută virulenţa criticilor la adresa conducerii şi acţiunilor SCMD, la emiterea ordonanţelor de urgenţă cerute ?
            Păi ajută, dar la cu totul altceva şi pe altcineva:
-         în primul rând pe cei care guvernează, indiferent de culoarea lor politică, deoarece un SCMD puternic este un ghimpe care ar putea reedita oricând o manifestaţie ca cea din ianuarie 2011, iar prin erijarea în organizaţie eficientă a rezerviştilor actuali şi viitori, poate pune mari probleme oricărei guvernări. Prin marginalizarea SCMD şi a reprezentanţilor săi, terenul rămâne liber pentru alte forme de organizare ale militarilor în rezervă, mult mai docile şi mai cooperante , demne de apelativul „marea mută”;
-         în al doilea rând, şi nu ultimul, trebuie să ţinem seama de faptul că oricât ar încerca să susţină SCMD că pensiile mărite legal sau mai puţin legal (ca să nu fiu prea tranşant în această problemă sensibilă ) sunt un drept câştigat şi deci de neatins , temerile pe care le încearcă cei în cauză(care nu sunt puţini-ba dimpotrivă) sunt mari şi în mod firesc, se opun oricărei modificări a statu quo-ului.Aceasta cu atât mai mult cu cât zvonistica , susţinută direct sau indirect de reprezentanţi ai puterii, vehiculează tot felul de scenarii referitoare la modul de acţiune privind pensiile rezerviştilor, scenarii care numai lămuritoare nu sunt.
   Acesta este terenul pe care acţionează adversarii , încercând să destructureze o organizaţie incomodă, prin instigarea membrilor săi şi chiar a unei părţi a societăţii civile (ai căror reprezentanţi au oricum pensii mai mici decât ale militarilor- dar acesta este sistemul în aproape toată lumea), speculându-se nemulţimiri reale create şi de unele inabilităţi ale liderilor dar şi artificial, prin acţiunile evazive ale Puterii.
            Propun celor care ne contestă să pună bazele unei noi organizaţii, mai eficientă şi mai credibilă,
      şi promitem că desfiinţăm SCMD şi ne înscriem la ei !
Preşedintele Filialei 1 Timişoara a SCMD
Col(r) Radu AROMÂNESEI