23 mai 2013

COMENTARIUL PRESEDINTELUI SCMD





Legea reparatorie a trecut de Senat
Astazi, 22.05.2013, la orele 10.30, dupa 72 de zile de gestatie in Senat, proiectul Legii reparatorii a fost votat in unanimitate. Ne bucura faptul ca s-au facut, indeosebi pentru acei politicieni care nu stiu sau nu inteleg ca sunt doua proiecte de legi in discutie (Legea reparatorie si Legea pensiilor militare de stat) precizarile necesare privind intrarea in vigoare a Legii reparatorii imediat dupa promulgare, deoarece structurile militare in cauza au declarat in scris ca au banii necesari, din economii, nemaifiind nevoie de vreo rectificare de buget.

Legea care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2014, pe bugetul anului viitor, indiferent cand va fi promulgata, va fi Legea (atotcuprinzatoare a) pensiilor militare de stat, din acel moment, actuala Lege reparatorie isi va inceta existenta.

Legea reparatorie, necesara in primul rand stoparii miilor de noi decizii de revizuire care ne-au lovit in valuri in ultimele luni, cu consecintele lor (executari silite retroactive) si repararii nedreptatii, prin revenirea cuantumurilor scazute la nivelul decembrie 2010, va pleca astazi la Camera Deputatilor, camera decizionala. Ni s-au dat toate asigurarile ca proiectul va fi dezbatut in regim de urgenta si votat pana la sfarsitul acestei luni.

In ceea ce priveste dreptul la munca, aceasta chestiune va fi rezolvata, separat, prin reiterarea proiectului Legii 109/2012 privind abrogarea cap. IV din Legea 329/2009, proiect care, initial, a fost respins si care, in momentul inregistrarii legii noastre reparatorii, a fost reluat, fiind in prezent in dezbaterea comisiilor de munca si finante.

Ne rezervam dreptul de a continua negocierile si presiunile, pana in momentul in care vom vedea in Monitorul Oficial textele celor trei legi noi, promulgate:

1.       Legea reparatorie;
2.       Legea pensiilor militare de stat;
3.       PL x 109/2012.   
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU