7 septembrie 2010

REFLECTAREA LUCRARILOR ADUNARII GENERALE DIN LUNA AUGUST IN PRESA OLTULUI


GAZETA OLTULUI
Militarii în rezervă şi retragere, umiliţi de Guvernul Boc
Ieri, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere Olt a organizat o întâlnire pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile anunţate de Guvernul Boc. Cadrele militare se simt umilite şi înjosite de cei care îi conduc în acest moment şi sunt dispuşi să facă orice pentru a-şi apăra drepturile câştigate prin legi aflate în vigoare până acum câteva zile. Noua lege a pensiilor aduce scăderi drastice pentru militarii în rezervă şi în retragere.

Legi atacate în instanţă

Liderul sindicatului, colonelul în rezervă Dumitru Dogaru, spune că acţiunile împotriva Guvernului vor merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.„Noile legi catastrofale, le spunem noi umilitoare, nu fac altceva decât să înjosească aceste categorii sociale, cadrele militare în rezervă şi în retragere, care au jurat să-şi apere ţara cu preţul vieţii. Fac aici referire la Legea 119, Normele de aplicare - Hotărârea de Guvern 735, OM 101 al Ministerului Apărării Naţionale şi Instrucţiunile 191 ale Ministerului de Interne. Avem acţiune în instanţă pentru blocarea acestor legi şi alte cinci procese pentru discriminare şi pentru atacarea dreptului de muncă. Noi nu suntem subordonaţi guvernului aşa cum încearcă ei să facă. Armata se subordonează statului”, spune colonelul Dogaru. Rezerviştii se simt discriminaţi pentru că, împreună cu personalul auxiliar din magistratură, sunt singurii care au rămas cu pensiile tăiate în ideea reîntregirii bugetului. Mai mult decât atât, pentru recalcularea pensiei, militarii sunt obligaţi să facă o cerere scrisă prin care să ceară această recalculare. „În acest fel vor să ne retezăm singuri dreptul de a-i acţiona în instanţă”, ne-a declarat colonelul Dogaru.

Dispare statutul de cadru militar în rezervă

„Afectarea este dură. În primul rând dispar statutul şi denumirea de cadru militar în rezervă, ne transformă în simpli pensionari. Această camarilă politică portocalie, în frunte cu ministrul nostru (Gabriel Oprea - n. red.), acest ospătar care a primit stele de la fiecare preşedinte de stat, îşi bate joc de noi. Cuantumul diminuării pensiilor este de 70%. De la o pensie actuală de 34 de milioane de lei vechi, vom ajunge la 12 milioane. Atât merităm pentru o viaţă întreagă dedicată apărării! Ne întreabă: «da’ unde aţi luptat?». Noi nu am luptat, dar există un mare istoric chinez ce spune că decât să stai 100 de ani fără să te înarmezi şi să ai nevoie de armată o singură zi şi să n-o ai, mai bine te înarmezi, foloseşti cadrele 100 de ani şi să n-ai nevoie să lupţi măcar o zi”, spune colonelul în rezervă Dumitru Dogaru.Prezent la întrunire, colonelul Grigore Răileanu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Revervă din cadrul MAI, şi ele afectate de măsurile Guvernului Boc, a transmis un mesaj de solidaritate faţă de colegii din armată. „Întotdeauna au încercat să ne dezbine, dar acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne unim. Am învăţat să stăm cu capul plecat şi s-a profitat de acest lucru”, a spus Grigore Răileanu.

3.000 de rezervişti în Olt

În judeţul Olt sunt aproximativ 3.000 de cadre militare în rezervă şi retragere, iar cea mai mare pensie se ridică la 34 milioane lei vechi. „Cele mai mari pensii din Armata Română, 56 milioane lei vechi, sunt ale celor doi foşti şefi de stat major, care au condus şi răspuns de integritatea acestei ţări”, spune colonelul Dumitru Dogaru. Rezerviştii cred că prin aceste măsuri luate de guvern se încearcă distrugerea lor ca şi castă. „Suntem minţiţi cu un cinism fantastic. Printr-un comunicat de presă transmis săptămâna trecută de ministrul Oprea ni se spune că se vor lupta pentru ca pensiile să nu scadă sub 30 de milioane lei vechi. Dar îl întreb pe acest ospătar: unde în Legea 119 se stipulează aşa ceva? Ne minte cu neruşinare”, mai spune colonelul în rezervă.


MONITORUL DE OLT